Uydu Dağıtımı Nedir?

2000 yılında Digital Uydu yayıncığının (DVB) ülkemizde yaygınlaşması ile birlikte aparman ve siteler için bir problem de ortaya çıkmaya başladı, Çanak Anten kirliliği.

Her uydu alıcısı için 1 çanak anten ihtiyacı apartmanların çanak anten yığınına dönmesine sebep oldu. İşte tam bu noktada Merkezi Uydu Yayın Dağıtım Sistemleri gelişmeye başladı. Bu teknoloji sayesinde tek bir antenden alınan yayın tüm alıcılara ulaştırılabiliyordu. Merkezi Yayın Dağıtım Sistemleri yıllar içinde farklı alanlara ayrıldı.

Headend Sistemleri

Headend Sistemi, Uydudan alınan yayınlardan bazılarının seçilerek alıcılara gönderilmesi olarak tanımlanabilir. Kapalı Devre yayındır.

Analog Headend olarak sistemde en fazla 48 kanal olabilmektedir. Ekstra hiçbir alıcıya ihtiyaç duymadan doğrudan Tv anten girişine bağlanarak izlenebilir. Bir kablo üzerinde birden fazla TV beslenebilir. SD yayın kalitesindedir.Toplu konut, hastane ve otellerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ömrünün Sonlarını yaşayan bir teknolojidir.

Yeni nesil Dijital Headend (QAM) ise yüksek kalitede ve kapasitededir. Verilecek yayınların kalitesine bağlı olarak kanal sayısı 200 e kadar çıkabilmektedir. 4K yayınları desteklemektedir. Bu sistemde Televizyonun DVB-C alıcısı olması gerekir yoksa ekstra alıcı alınmalıdır. Bu sistem Professional CAM desteklemektedir, bu sayede şifreli veya ücretli yayınlar merkezde çözülerek tüm alıcılara iletilebilir. Oteller, hastaneler ve toplu konutlar artık bu sistemi kullanmaktadır.

Uydu Dağıtım Sistemleri

Uydu Dağıtım Sistemleri, 1 veya daha fazla uydudan aldığı sinyalleri olduğu gibi alıcılara ulaştıran sistemdir. Burada temel amaç anten sayısını azaltmak ve maliyetleri düşürmektir. Her binanın çatısına 1 anten koymak veya toplu konutlarda bir merkezden tüm binalara yayın gönderme şeklinde yapılır. Uyu dağıtımında her alıcı için santralden ayrı kablo çekilmesi gerektiğinden QAM sistemlere göre daha maliyetlidir. 1 uydudan alınan sinyal 4 polarite olarak santrallere taşınır, ayrıca merkezden uzaklaştıkça sinyalde zayıflama olacağı için yükseltici kullanmak gerekir. Bu etmenler maliyeti arttıran işlerdir.

Fiber Optik Dağıtım Sistemleri

Fiber Optik Dağıtım Sistemleri, antenden alınan veriyi fiber optik kablo üzerinden taşıyan sistemlerdir. Geniş alana yayılan toplu konutlarda kullanılması zorunu gibidir. Bu sistemde tek merkezden alınan fiber sinyal bölücülerde bölünerek 64 noktaya kadar ulaştırılabilir. Her uydu için bir fiber optik kıl yeterlidir. Ayrıca merkeze kurulacak headend sisteminden alınan yayınlarda fiber optik kablo üzerinden taşınabilmektedir. Bu sayede hem doğrudan uydu yayını hemde headend yayını alıcılara ulaştırılabilmektedir. Blokların altında bulunan fiber optik receiverlar gelen optik sinyalleri RF sinyaline dönüştürür ve santrale (multiswitch) doğrudan bağlanabilir. Binada bulunan alıcı sayısına göre uygun santral kullanlarak bina içi dağıtım yapılır. Fiber Optik dağıtım sistemlerinin ilk kurulumu biraz zahmetli olsada, kablo ömrünün uzun olması ve aralarda aktif eleman kullanılmaması nedeni ile uzun ömürlü bir sistemdir. Ayrıca fiber optik devamlı gelişen teknoloji olduğu için, yeni teknolojilere de açıktır.

2018-10-02T12:40:32+03:00